Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Μειονεκτήματα εκπαιδευτικού λογισμικού!!

Όπως διαπιστώσαμε από την προηγούμενη δημοσίευση το εκπαιδευτικό λογισμικό παρέχει πολλές δυνατότητες στον χρήστη, όμως είναι τόσο καλό όσο λέμε;
Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει κάποιος με τη χρήση του όπως:
  • δυσκολία χρήσης του από άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή
  • ο τρόπος της διδασκαλίας είναι απρόσωπος, και μπορεί αυτό να οδηγήσει στην απομόνωση του χρήστη
  • υπάρχουν κάποια λογισμικά με υψηλές τεχνικές απαιτήσεις, και ο κόστος εξοπλισμού είναι υψηλός.

Παρόλα αυτά, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε πως τα πλεονεκτήματα ενός εκπαιδευτικού λογισμικού υπερτερούν των μειονεκτημάτων του, και για το λόγο αυτό γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στο χώρο της εκπαίδευσης!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως για να είναι πετυχημένο (εκ του αποτελέσματος) ένα εκπαιδευιτκό λογισμικό, θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε μαθητή, δεδομένου ότι καθένας αποτελει μία διαφορετική προσωπικότητα που θα πρέπει να προσεγγίζεται μοναδικά & ανόμοια από τους συμμαθητές του.

Υπάρχει όμως σχετική απάντηση στον άνωθεν προβληματισμό...

Με βάση τη δυσκολία του ότι οι κατασκευές λογισμικού δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουν τις δυσκολίες κάθε παιδιού, έχει βρεθεί ότι πολύ χρήσιμο είναι το λεγόμενο "Ανοιχτό Λογισμικό", το οποίο επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να σχεδιάζουν το περιεχόμενό του ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του εκάστοτε μαθητή.
Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι όλα αυτά για την ελληνική εκπαίδευση μπορεί να βρίσκονται σε εμβρυικό στάδιο, αλλά δεν παύουν ν΄αποτελούν ενθαρρυντικές προσπάθειες για την εκπαίδευση._